Otroci imajo veliko različnih načinov kako najlažje zaspijo. Eni potrebujejo božanje, drugi prebiranje pravljic, spet tretji risanke ali pa da jih otroci nosijo in med nošenjem zaspijo. Pa veste, kateri način je dejansko najboljši za otroka? Najbolje je, da otroka pustite samega, da zaspi, saj lahko čisto po nesreči kaj premaknete, kaj rečete in otroka prebudite in predvsem ga navadite preveč nase in ga ne pustite, da samostojno zaspi in se nauči samostojnosti, učenje katere se začne pravzaprav zelo zgodaj. Še najboljše so zvečer kratke pravljice, ki jih lahko vi prebirate, a glede na prejšnjo trditev to ni najbolje, ali pa pustite, da se predvajajo otroci. Podjetje A1 je s projektom Lahkonočnice naredilo ravno to, da staršem omogočijo, da otroka učijo samostojnosti, saj njihove kratke pravljice pripovedujejo prebivalci doma starejših občanov, ki na otroka delujejo najbolj pomirjevalno.

Kratke pravljice naj bodo zanimive

Res zelo pomembno je to, da so kratke pravljice, ki jih predvajamo otroku, tudi zanimive. Na ta način prepričamo otroka, da se pomiri in da jim prisluhne, kar ga prej ali slej zapelje v sladke spanje. Če boste dali pomirjenega otroka v posteljo, ki se bo veselil odhoda v posteljo ravno zaradi pravljice, boste zmagali in ne boste imeli več težav z večernim uspavanjem. Je pa res, da morate to narediti dovolj zgodaj, sicer boste otroka veliko težje navadili na mirno rutino pred spanjem. Izbire imate na Lahkonočnicah dovolj, tako da lahko vsak večer predvajate druge kratke pravljice, lahko pa seveda tudi isto, če je otroku tako ljubše.

Katere kratke pravljice izbrati?

Dejansko vi otroka najbolj poznate, kaj ga zanima. Ni nujno, da so kratke pravljice najbolj primerne za lahko noč. Lahko so tudi takšne, ki opisujejo kakšne dogodivščine z avtomobili in motorji, če je otroku to všeč. Vedeti morate, da je dejansko najbolj pomembno, da kratke pravljice otroka tudi zanimajo.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail