Se vedno bolj vračate k naravi in želite svoje probleme preprečevati ali pa lajšati raje sami namesto uživanja nešteto zdravil, ki imajo na vaša ledvica in jetra zelo negativen učinek? Vsekakor ste se pravilno odločili. Ker pa je tako, da človeškemu telesu manjka ogromno vitaminov, mineralov in ostalih snovi in ker nas tarejo vedno bolj številčne bolezni, je kar težko na dan popiti toliko nekih čajev, hkrati pa se na vročini snovi tudi izgubljajo. Ravno zato je še najboljša rešitev tinktura, ki se jo naredi povsem enostavno, le naučiti se je treba enostavnega recepta. Najprej pa razlikujmo ključno stvar, tinktura je samo v primeru, da se snov topi v alkoholu, v kolikor se jo topi v vodi, kisu ali čemu podobnemu, je to izvleček, ki pa ima krajši rok trajanja kot tinktura, zato je tinktura najboljša rešitev.

Največja uganka vam je verjetno, koliko naj se napolni kozarec z materialom, da bo tinktura pravilno pripravljena?

Upoštevajte zgolj naslednje enostavne napotke. V kolikor uporabljate sveže korenine, naj se kozarec napolne s ¼ do največ ½ na drobno nasekljanega materiala, ki se ga ne sme tlačiti, v kolikor pa se uporablja posušene rastline, pa naj se kozarec napolni od ½ do največ ¾. Nato je potrebno paziti le še to, kako močan alkohol se uporablja, pri čemer pa je zopet treba slediti povsem enostavnim napotkom. Težje kot je topna snov, bolj močan alkohol se uporablja, pri čemer pa manj kot 30 % in več kot 95 % nikakor ne uporabljajte. Posušena in sveža nesočna zelišča se namakajo v le 40 – 50 % alkoholu, aromatične in sveže ter sočne rastline se namakajo v 67,5 – 70 % alkoholu, kakšne smole in podobne snovi, ki jih je težko raztopiti, pa naj se namakajo 85 % – 95 % alkoholu. Nato se vse skupaj namaka 2 – 2,5 meseca, vmes se kozarec obrača, nato pa se prelije in na koncu rastline še ožame tako, da ni možnosti, da bi zašle v samo tinkturo. Če se bo tako pripravljala tinktura, bo zagotovo pravilno pripravljena, vi pa jo boste lahko uživali le po kapljicah, pri čemer boste lahko na dan zaužili številna zelišča.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail