Danes že praktično vsak odrasel človek ve, da so barve za les pomembne ne samo zaradi lepote, temveč in predvsem pa za zaščito pred vlago in pred škodljivci. Tako da se niti ne sprašujemo več, v katerih primerih zaščititi les, še posebej pa to velja v primeru, da se les nahaja zunaj. Zato večina tudi loči, katere so notranje in katere zunanje barve za les.

Predvsem zunanje barve za les imajo poseben pomen, saj morajo les zaščititi pred vlago in škodljivci. Kako nujno potrebna pa je zaščita, pa je veliko odvisno tudi od tega, kako velika vlažnost je tam, kjer se les nahaja, hkrati pa tudi, kakšen les se uporablja. Kot najmanj odporen les na škodljivce in vlago je na primer bukev, sledijo ji smreka, bor in podobni, nato je macesen, kostanj kot najbolj odporen les, ki ga lahko dobimo v naših gozdovih, pa je robinija. Glede na vrsto lesa in prostor, kjer se les nahaja, se potem izbirajo najbolj primerne barve za les in jasno tudi postopek.

Če torej želite izbrati le najboljše barve za les, potem morate upoštevati vse te pogoje. Šele ko boste to naredili, imate možnost izbire prave barve za les in vsekakor tudi izbire pravega postopka nanosa barve za les. Vsekakor pa vam polagam na srce, da za zaščito lesa poskrbite, preden ga namestite, saj je odprava posledic kasneje veliko težja in tudi dražja, kot na samem začetku, torej preden se les namesti. Velikokrat danes celo srečamo, da se ljudje odločajo za gradnjo brunaric, pa se lesa ne zaščiti kot je treba, potem pa jasno lahko kaj hitro nastanejo resne težave.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail