Vsaka mama želi v obdobju nosečnosti poskrbeti za zdrav razvoj še nerojenega otroka in svoje zdravje, pri tem pa pridobiti znanje o tem, kako poteka rojevanje in kako se na to izkušnjo čim bolje pripraviti. Da bi bil prihod novorojenčka na svet čim manj stresen za mamo in otroka, je priprava na porod ključnega pomena.

Bodoče mamice in očki se lahko na različne načine informirajo o tem, kaj lahko pričakujejo med nosečnostjo, v porodnišnici in med poporodnim obdobjem. Ravno zato je družinam na voljo tudi online priprava na porod. Več o spletnih predavanjih si lahko preberete na naslovu https://veva.si/priprave-na-nosecnost-in-lep-porod/. Predavanja v slovenskem jeziku vodijo babice, svetovalke za dojenje in doule.

Priprava na porod omogoča premagovanje strahov

Še posebej, če je za nosečnico to prvi otrok, ne ve, kaj lahko pričakuje pri rojevanju, zato je priprava na porod zelo pomembna, da ženska pridobi vse informacije o tem, kako se vse skupaj odvija in kako lahko sama vpliva na to, da bo to lepa izkušnja. Premagovanje strahu je eden izmed ključnih korakov.

Premagati je potrebno strah tudi pred bolečinami in pridobiti znanje o tem, katera zdravila proti bolečinam so na voljo v porodnišnicah in kakšne so njihove prednosti in stranski učinki. Nosečnica pridobi znanje tudi o metodah za premagovanje bolečin, priprava na porod pa daje uvid tudi v to, kako lahko pri lajšanju bolečin pomaga partner.

Priprava na porod z nasveti babice in svetovalke za dojenje

Babice lahko zelo pomagajo z nasveti iz prakse v porodnišnicah. Nosečnicam lahko pomagajo sestaviti načrt o rojstvu otroka, priprava na porod s pomočjo babice pa zajema tudi nasvete o tem, kako naravno pospešiti začetek rojevanja, če so nosečnice že čez rok, ter o tem, kakšne so razlike med rojevanjem doma in v porodnišnici.

Po prihodu otroka je pomembno tudi dojenje, zato da naravno steče že v porodnišnici. Svetovalke za dojenje imajo veliko izkušenj s tem, katere so najbolj pogoste težave pri dojenju in na kakšne načine se jim mamice lahko izognejo. Poglobljena spletna priprava na porod zajema vse napotke in nasvete za dojenje in rešitve, če se mleko ne steče, kot bi moralo.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail