Nekatere ženske menijo, da se porod doma zelo razlikuje od tistega v bolnišnici. Za večino je ta razlika pozitivna – porod doma je bolj naraven in manj stresen kot v bolnišnici. Lahko se sprehajate, se premikate, lahko jeste in pijete po lastni izbiri. Babica bo vašemu partnerju dovolila tudi pomoč pri porodu – v bolnišnici to pogosto ni mogoče. Otroka lahko rodite v položaju, ki je udoben za oba, lahko tudi leže z obrazom navzdol. Za nekatere ženske so ti položaji lažji kot položaj na hrbtu. Za dodatne podrobnosti lahko kliknete na naslednjo povezavo https://veva.si/10-prakticnih-nasvetov-za-porod-doma/.

Priprava in potrebni pripomočki

Pri pripravi preverite, ali so spodaj navedene stvari na voljo v prostoru, kjer nameravate roditi. Te predmete lahko priskrbi babica ali jih kupite sami, če pa jih ne priskrbi babica, je najbolje, da jih imate že pripravljene:

 

               • čiste rjuhe (vsaj šest)
               • higienski vložki (namočeni v hladni vodi)
               • nekaj velikih kopalnih brisač in več brisač za obraz
               • zatemnjeno osvetlitev (da se boste lažje sprostili).

 

Babice bodo s seboj prinesle tudi gumijaste rokavice (iz lateksa, če jih lahko dobijo, sicer pa polietilenske). Bodite pozorni, saj so alergije na lateks zelo pogoste! Če veste, da imate takšno alergijo, o tem obvestite babico. Vinilne rokavice ne zagotavljajo zadostne zaščite in jih je treba obravnavati kot nesprejemljive tako za mater kot za otroka. S seboj bo babica prinesla tudi primerno prijemalo za pripenjanje popkovine. Dodatno si za porod doma lahko pripravite si tudi kozarec čiste pitne vode (ne prevroče ali prehladne).

Varnost je na prvem mestu

Raziskave so pokazale, da je bolj varno, če porodnice dobro sodelujejo z zdravniki ali babicami, z že vnaprejšnjim dogovorom o tovrstni obliki že na začetku nosečnosti. Porod doma mora izpolnjevati strokovne standarde, ki vključujejo med drugim tudi takojšen dostop do primerne službe za obvladovanje tveganja in takojšnjo napotitev v bolnišnico primeru, če se v domačem okolju pojavijo zapleti.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail