Izguba vida je eden najpogostejših simptomov. Po podatkih Nacionalnega združenja približno dva od treh bolnikov z multiplo sklerozo doživljata izgubo vida. Ena tretjina ima sčasoma tudi težave s hojo in utrujenostjo, več kot polovica pa ima težave s črevesjem in mehurjem. Simptomi multipla skleroze se običajno, kot lahko preberete na strani MojaMS, pojavijo med 20. in 40. letom starosti, vendar se diagnoza običajno postavi veliko pozneje. Povprečna starost ob postavitvi diagnoze je 30 let, kar pomeni 10 ali več let življenja brez diagnoze in zdravljenja te kronične bolezni. Bolezen je progresivna, zato se bodo težave brez zdravljenja sčasoma le še poslabšali.

 

Težave z vidom

Simptomi multipla skleroze, povezani z izgubo vida, so naslednji:

 

  • zamegljen ali dvojni vid
  • občutljivost na svetlobo (fotofobija)
  • težave z vidom ponoči
  • spremembe barvnega vida, na primer težave pri razlikovanju med zeleno in rdečo barvo. Utripajoče lise, valovite črte, krogi ali črte, ki se sčasoma širijo in krčijo, so lahko znaki vnetja optičnega živca.

Na kaj morajo biti pozorni MS bolniki?

Simptomi se od osebe do osebe, kot je razvidno iz informacij na strani MojaMS, razlikujejo, odvisno od tega, kako pogosto se pojavljajo in katere težave se razvijejo najprej. Najverjetneje se bodo sčasoma tudi spreminjali, zato to, da sedaj nimate težav z vidom, še ne pomeni, da se vaš vid v prihodnosti ne bo poslabšal. Večinoma težave pridejo in izginejo, vendar lahko postanejo trajne, če jih ne zdravimo. Tudi če simptomi multipla skleroze za nekaj časa izginejo, se lahko čez mesece ali leta brez opozorila vrnejo. V poznejših fazah lahko vključujejo šibke mišice, težave pri hoji in izgubo nadzora nad mehurjem.

 

Potek bolezni se razlikuje od posameznika do posameznika. Simptomi multipla skleroze se lahko pojavljajo v različnih stopnjah; od tega, da simptomov sploh ni, do blagih bolečin ali neugodja, ki zahtevajo le nekaj sprememb življenjskega sloga in do hude invalidnosti. Pri nekaterih ljudeh se izboljšajo ali popolnoma izginejo za nekaj dni, tednov ali celo mesecev, nato pa se ponovno pojavijo.  Vendar simptomi ne prizadenejo le bolnikov, temveč tudi družinske negovalce in prijatelje, ki jih podpirajo na tej težki poti.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail