Pri gradnji ali prenovi doma se verjetno velikokrat vprašate kakšne talne obloge bi bile najboljše za vas. To je seveda odvisno od vaših želja, na voljo pa jih je kar nekaj. Naprimer lesene talne obloge, kot so parket ali laminat, so ene izmed najpogostejših izbir za bivalne prostore. Seveda pa se mora pred montažo preverite vse parametre za kvalitetno izvedbo.

Parketarstvo montaže se izvaja z dvokompnentnimi lepili kot so STUFEX PL300, Chimiver Sigol, Parcoll ali ekološkimi enokomponentnimi MS lepili Bostik PK100. Parketarstvo Hotenjka priporoča poliuretanski predpremaz STUFEX PR 92 ali vodni enokomponentni premaz Chimiver prymer A.

Kvalitetno parketarstvo poskrbi, da se neobdelan parket po lepljenju prekita, da s tem zapremo manjše razpoke.

Vzdrževanje parketa

Les je higroskopičen in anizotropen material, ki se prilagaja vlagi okolice. V prostoru kjer smo izbrali leseno talno oblogo moramo poskrbeti pravilno zračno vlažnost, ta sega nekje od 50 – 60% ter temperaturo zraka, ta je primeren med 19 – 21 °C. V primeru, da ne zagotovimo takih pogojev, les po določenem času ni več videti enak, kot v novem stanju. Lahko se pojavijo reže ali nabrekanje pri spojih. Parketarstvo Hotenjka priporoča uporabo termometra in higrometra (merilca vlažnosti) za kontroliranje klimatskih pogojev v vašem domu.

Polaganje parketa

Pred plaganjem izbrane talne obloge mora bit površina ravna, suha in čista. V primeru polaganja laminatov in panelnih parketov na klik se uporabijo različne podloge, ki se izbirajo na podlagi primernosti tal. Če so tla ravna in suha, se lahko uporabi nizkocenovne 2-3 mm debele brizgane pene. Če pa so tla slabše izolirana pa se uporablja debelejše in bolj izolativne podlage (XPS/stirodur plošče, pluta…). V primeru talnega gretja se uporablja podloge z večjo toplotno prevodnostjo ali perforirane pene.

Brušenje in lakiranje parketa

Preden se začne z lakiranjem parketa, ga je nujno potrebno obrusiti. Parketarstvo brušenje parketa po navadi opravi v predfazi, kateri sledi kitanje in lakiranje z vmesnimi brušenji.

Najbolj priljubljena vrsta lakiranja je lakiranje na vodni osnovi, saj je njena lastnost visoka trdnost, enostaven nanos in odličen izgled.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail