Kettlebell uteži so eden najbolj iskanih vadbenih pripomočkov. Gre za vsestranski, funkcionalni in izjemno učinkovit pripomoček, ki daje ogromno načinov izvajanja vaj, ne zavzame pa veliko prostora. Najdemo jih povsod, v fitnesih, domačih telovadnicah, v športnih dvoranah … So odličen način za izvajanje aerobnih in anaerobnih vaj, kjer krepite mišice celega telesa. Če ste začetniki in že dlje časa niste bili fizično aktivni, priporočamo uporabo lažjih vinilnih ali PVC kettlebell uteži. Če pa ste v odlični formi in ste sposobni brez težav dvigniti večjo obremenitev, pa izberite nekoliko bolj profesionalne, na primer litoželezne ali tekmovalne. Najlažje se začnejo pri 2 kilogramih. Praviloma težje kot so, iz boljšega materiala so narejene in bolj so primerne za resne uporabnike.

 

kettlebell uteži

Kakšne uteži izbrati?

Teža je prvi način, po katerem izbiramo kettlebell uteži. Poleg teže je pomemben še način izdelave:

  • Tekmovalne so narejene iz jekla, vsaka teža pa ima svojo standardizirano barvo in obliko. Ročaji so pravokotne oblike, premer pa je manjši, saj se z njimi izvaja večje število ponovitev.
  • Litoželezne kot že ime pove, so izdelane iz železa, prevlečene pa so s prevleko proti rjavenju in krušenju. So izjemno trpežne, cenejše kot tekmovalne in primerne za začetnike. Njihova pomanjkljivost je, da večja kot je teža, večje so tudi same kettlebell uteži.
  • Vinilne kettlebell uteži so najpogostejše v fitnesih in domačih telovadnicah, saj so občutno cenejše in primernejše za začetnike. Izdelane so iz litega železa ter prevlečene z vinilno gumirano zaščito.
  • PVC so cenovno najbolj ugodne, saj so izdelane iz plastičnega ovoja in obteženega polnila.

 

So PVC kettlebell uteži konkurenčne klasičnim?

Za začetnike in občasno vadbo plastična različica popolnoma zadostuje. Njihova uporaba se priporoča začetnikom, ki iščejo obremenitev do 10 kilogramov. Ker je njihova teža praviloma nižja, so ročaji bolj gladki in ustvarjajo manj trenja v rokah, kar pomeni udobnejšo vadbo. Z njimi boste lahko izvajali vaje za celo telo, saj lahko tako kot z vsemi ostalimi različicah izvajate različne vaje – od počepov, potiskov, potegov nazaj ipd. Ne samo, da boste z nakupom teh najbolj prihranili, zaradi mehkejše izdelave se boste izognili morebitnim poškodbam tal.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail