Zakonodaja določa, da se za vsa vozila, ki se prvič registrirajo ali prvič dajo v promet na območju Slovenije, plača davek na motorna vozila. Prva stvar, ki je potrebna pri uvozu avtomobila iz tujine v Slovenijo, je homologacija. Pri postopku homologacije se pripravi izjava o emisijski ustreznosti avtomobila na kateri je podatek o izpustu CO2 (g/km). Podatek se pridobi z evropskega potrdila o skladnosti. Omeniti je potrebno, da nimajo vsi avtomobili iz iste serije enak izpust CO2. Odvisen je od različnih dejavnikov kot so vrsta menjalnika, širina pnevmatike, vrste pogona in tudi od oblike avtomobila.

novi DMV3

Kaj prinaša novi DMV?

Najpomembnejša sprememba novega zakona je, da novi DMV ne temelji več na nakupni ceni avtomobila ali na prostornini in moči motorja. Nova zakonodaja upošteva le emisije CO2, vrsto goriva in emisijski razred Euro. Za nekatere poceni in električne avtomobile bo v skladu z novo zakonodajo morda znesek davka lahko celo malo višji, splošno gledano pa bo za večino avtomobilov veljalo, da bo novi DMV nižji. To velja zlasti za dražje in zmogljivejše avtomobile, ki so bili obdavčeni po previsokih stopnjah, zato jih na naših cestah le redko vidimo. Posledično so zmogljivejše različice z večjimi motorji zdaj le za nekaj sto evrov dražje od dvolitrskih modelov.

novi avto

Določene skupine so oproščene plačila

Potrebno pa je opozoriti, da obstajajo določene skupine, ki so oproščene plačila. Gre za lastnike vozil, ki bodo namenjena za prevoz invalidnih oseb, za ljudi, ki imajo 80% stopnjo invalidnosti, za velike družine (3 otroci mlajši od 18 let). Najprej je novi DMV potrebno plačati, nato pa se zaprosi za povrnitev. Če je bil avtomobil kupljen v Sloveniji, se povrnitev uveljavlja pri davčnem organu, pri uvozu se lahko oprostitev uveljavi ob vložitvi uvozne carinske deklaracije ali pa kasneje z vračilom davka v treh mesecih od uvoza. V prometnem dovoljenju takega vozila piše, da je bilo za avtomobil uveljavljeno povračilo.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail