Dandanes se vse več ljudi odloča za nakup pohištva iz okolju in zdravju prijaznih materialov – eden takih je tudi naravni les. Če želimo, da bo življenjska doba naših lesenih izdelkov ali pohištva čim daljša, pa je potrebno poskrbeti tudi za njihovo ustrezno vzdrževanje.

Poleg rednega čiščenja je osrednjega pomena za ohranjanje trajnosti lesenih izdelkov tudi njihova zaščita – zaščitno olje za les podjetja Silvaprodukt, ki ga odlikujejo dolgoletne izkušnje na področju proizvodnje izdelkov za zaščito lesa, bo podaljšalo življenjsko dobo vaših lesenih izdelkov, naj gre za lesena tla, omare in okenske okvirje ali zunanje leseno pohištvo in objekte.

Okolju in zdravju prijazno olje za les Silvaprodukt

Pri izbiri zaščitnih sredstev za vaše lesene izdelke bodite pozorni predvsem na njihove sestavine, zlasti tedaj, ko jih boste uporabljali za lesene predmete in pohištvo v notranjih prostorih. Naj bo vosek, lak ali olje za les, ki ga izberete, narejeno iz naravnih in okolju ter zdravju neškodljivih materialov. Izogibajte se sredstvom, ki vsebujejo biocide in sintetične smole, ter namesto umetnih zaščitnih sredstev izberite taka, ki sestojijo iz surovin naravnega izvora – laneno in orehovo olje za les ali zaščitna sredstva iz čebeljega voska. Tudi pri izbiri zaščitnih sredstev za izdelke, ki se nahajajo na prostem – vrtno pohištvo ali leseni objekti – izberite takšno olje za les, ki je narejeno v skladu z okoljevarstvenimi smernicami.

olje za les

Kako skrbimo za lesene izdelke?

Za trajnost lesenih izdelkov in objektov je poleg občasnih zaščitnih premazov potrebno tudi redno vzdrževanje, naj gre za lesene okenske okvirje, zunanje pohištvo ali lesena tla. Les v notranjščini praviloma ne potrebuje posebne zaščite, izjema so le vlažni prostori, kot so denimo kleti in kopalnice. Potrebne zaščite so v stanovanjih in hišah potrebni tudi mehansko bolj obremenjeni izdelki, kot so kuhinjski pulti in tla.

Poleg ustrezne zaščite je za dolgotrajnost lesa potrebno njegovo redno čiščenje. Pri tem se izogibajte agresivnih čistilnih sredstev, belil in čiščenja z grobimi materiali, ter izbirajte izdelke naravnega izvora.

Preverite tudi kakšno zaščito lesa izbrati pred škodljivci: https://stiska.si/je-lahko-zascita-lesa-pred-skodljivci-barvna/

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail