Elektrolitski mineral magnezij ima ključno vlogo pri sproščanju mišičnih struktur in pomaga pri njihovem optimalnem delovanju. Dolgotrajno pomanjkanje minerala v telesu velikokrat vodi do neprijetnih mišičnih krčev ter napetosti v skeletnih mišicah in sklepih, kar lahko povzroča kronične bolečine in nemiren spanec, saj se krči lahko pojavijo tudi ponoči.
magnezijRaznolika prehrana ima pomemben vpliv na dodajanje hranil v telo, pri čemer se magnezij nahaja predvsem v zeleno listnati zelenjavi, oreških, semenih in stročnicah. Na splošno pa velja, da samo s prehrano ne moremo dobiti dovolj minerala v telo, zato si številni pomagajo z rednim uživanjem prehranskih dodatkov v prahu ali pa v kapsulah.

Kako magnezij pomaga pri odpravljanju mišičnih krčev?

Ena izmed pomembnejših funkcij minerala magnezij je v odpravljanju spazmov oziroma bolečih mišičnih krčev. To stori tako, da telo spodbudi, da absorbira kalcij in prepreči, da bi mišice in mehka tkiva otrdeli zaradi nabiranja odvečnega kalcija. V telesu se oba minerala vežeta z istimi beljakovinami v mišicah. Nabiranje kalcija pa povzroči prekomerno krčenje mišic, kar vodi v trzanje in mišične krče.
Elektrolitski mineral magnezij uravnava te kontrakcije in omogoča, da se mišice sprostijo. Zlasti krči v nogah nakazujejo na pomanjkanje minerala. Dodajanje dopolnila v prehrano pa je še posebej priporočljivo za vse tiste, ki trpijo zaradi krčev v nogah med spanjem, ter za športnike, ki z intenzivnimi vadbami obremenjujejo mišične strukture.

Zakaj je magnezij dober za mišice?

Mineral magnezij je nujno potreben za pravilno delovanje mišic. Pri tem sodeluje z drugimi minerali v telesu in ohranja mišice sproščene in prožne. Pomaga zmanjševati kopičenje mlečne kisline in omogoči mišicam, da dobijo kisik, ki ga potrebujejo. To je še posebej pomembno med telesno aktivnostjo. Poleg tega se veže tudi na beljakovine, ki jim omogoča rast, zato da mišice ohranjajo moč.
Hkrati pa mineral magnezij igra pomembno vlogo pri proizvodnji energije v telesu, saj energijo iz različnih virov hrane pretvori v gorivo za druge telesne procese, vključno z delovanjem mišic. V splošnem velja, da mineral preprečuje bolečine, napetost in šibkost v mišicah ter odpravlja utrujenost nog in mišic na ostalih delih telesa.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail