3D tisk je posebna vrsta tehnologije, ki nam omogoča izjemno hitro pot do fizičnega izdelka. Funkcionalnost in natančnost 3D tiska je zlasti odvisna od izbrane tehnologije tiskanja. Naloga 3D tiskalnika je, da pretvori virtualne 3D modele v fizične predmete, in sicer z nanašanjem materiala.

3D tisk poleg hitrosti prinaša še druge številne prednosti, na primer zmanjšuje stroške razvoja, že v zgodnji fazi razvoja na učinkovit način odpravlja napake na izdelku, preverja merske ustreznosti, oblike, ergonomijo in ne nazadnje še funkcionalnost izdelka. Ključna prednost 3D tiskanja je še optimizacija izdelka pred izdelavo orodja.

Najpogostejša področja uporabe 3D tiska

3D tisk3D tisk je dobrodošel na številnih področjih dela, še zlasti pa v avto in moto industriji, arhitekturi, umetnosti, v start-upih, marketingu za promocijo in protokol.

Če se tudi vi oziroma v vašem podjetju zanimate za 3D tisk, bo podjetje, ki se ukvarja s 3D tiskanjem, od vas potrebovalo datoteko s končnico, število želenih kosov, želeno površino, barvo in ne nazadnje še kratek opis, za kakšne namene boste potrebovali model oziroma izdelek oziroma prototip. Na ta način vam bodo lahko v izbranem podjetju izbrali najustreznejšo tehnologijo oziroma kombinacijo tehnologij za izdelavo vašega produkta.

Cena za 3D tisk

Za izdelavo 3D printa se torej potrebuje datoteka s končnico .stp ali .stl. Šele na osnovi poslanih datotek vam bodo lahko v izbranem podjetju s 3D tiskanjem izračunali ceno za izdelavo. Eden od pogojev je tudi ta, da mora naročnik zelo natančno vedeti, s katero od tehnologij 3D želi imeti narejen svoj model oziroma tisk oziroma prototip.

Cene brez poslane datoteke torej ni moč določiti. Cena 3D tiska je namreč odvisna od velikosti kosa, višine, debeline nanosa materiala, časa tiskanja in ne nazadnje še od izbrane vrste tehnologije. Preverjeno so najugodnejši tisti tiski, ki so narejeni iz livarskega in mavčnega prahu.

Več o tehnologiji naprednega 3d tiskanja si lahko preberete na https://www.deproma.si/tehnologije/3d-tisk/.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail