Si želite novo kolo za gorsko kolesarstvo, pa nikakor ne veste, kako se lotiti izbire koles, saj jih je na trgu zelo veliko? Izbira nikakor ni lahko in kot lahko vidimo, so cene od sto evrov pa vse tja do nekaj tisoč evrov. Razlika med njimi vsekakor je, vendar pa je morda laik tako na prvo žogo nikakor ne vidi. Spletna stran aktivni.si kolesarstvo predstavlja tudi iz tega vidika, saj je res tudi na spletu polno nekih razmišljanj, katero kolo si kupiti.


Kot lahko preberemo na spletni strani aktivni.si kolesarstvo obravnavajo s tega vidika in je potrebno pri nakupu upoštevati kar 6 faktorjev

Prvi dejavnik je, kako zelo vas kolesarstvo po hribih zanima in koliko časa nameravate temu športu posvetiti. Drugi faktor je treba poznati tri različne vrste vzmetenja, pri katerem ločimo samo sprednje vzmetenje, ki je za varno vožnjo po hribih skoraj da obvezno zaradi varnosti, polno vzmetena kolesa, ki omogočajo še boljšo in bolj varno vožnjo po hribih in popolnoma nevzmetena kolesa, ki pa praktično niso varna za gorsko kolesarstvo. Potem je naslednji dejavnik tudi velikost okvirja, ki pa mora biti nujno primeren velikosti osebe, ki bo kolo vozila, saj v nasprotnem primeru položaj ni pravi in tudi lahko prido do kakšne dodatne poškodbe. Tretji pomemben dejavnik je tudi pravilna izbira zavor, saj poznamo kolutne in disk zavore. Kolutne so lažje in bolj varne, medtem ko so disk zavore boljše, hitreje in boljše delujejo, so pa bolj nevarne v primeru skupnega kolesarjenja. Za gorsko kolesarstvo še vedno velja, da se lahko vozimo tudi bolj po urejenih makadamskih poteh in v tem primeru so boljše gume z manj profila, lahko pa se vozimo po neurejenih gozdnih poteh in v tem primeru so boljše gume z več profila. Odločitev lahko spremenite tudi kasneje, in sicer tako, da se kupijo različni plašči.

To so ključni dejavniki, ko se kupuje kolo za gorsko kolesarstvo in razbrati je moč, da si je najprej treba odgovoriti na nekaj vprašanj, šele potem si lahko kupimo kolo.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail