Požarna varnost je pravilnik, ki nas v primeru požara varuje in usmerja. V prostorih, kjer se zadržuje večja skupina ljudi, ga je potrebno obesiti na vidno mesto, graf mora prikazovati položaj posameznih prostorov, točko nahajanja, varne poti gibanja, mesta gasilnikov, javljalnikov, evakuacijska pot in zbirno mesto. Tudi na delovnem mestu, morajo biti zaposleni usposobljeni za takšne situacije, kot vas bodo podučili tudi v podjetju Projekt Varnost. Kar 60% primerov nastane v domače okolju in še to ponavadi, ko spimo, zato je takšen načrt dobrodošel pri vsaki družini. Na spletu lahko najdemo tudi teste, kje preverimo svoje znanje o sredstvih s katerimi gasimo v različnih situacijah.

požarna varnost1

Kaj vsebuje evakuacijski načrt?

Tako kot požarna varnost, mora biti načrt evakuacije izdelan za objekte v srednji požarni ogroženosti, v katerih se nahaja istočasno več kot sto ljudi. Načrt mora grafično prikazovati objekt in podatke, kjer se osebe lahko varno gibajo, vrisan mora biti položaj posameznih prostorov, točka nahajanja, evakuacijska pot in zbirno mesto. Označena pa morajo biti tudi mesta, kjer se nahajajo gasilne naprave in ročni javljalniki. Vajo evakuacije so dolžni opraviti vsi, ki imajo v stavbi načrt, saj s tem pridobimo izkušnjo in se v primeru ognjenih zubljev ravnamo tako kot določa požarna varnost. Usposabljanje se odvija po naprej pripravljenem scenariju, po katerem se simulira požar ali potres.

požarna varnost

Preventivno poskrbimo za varnost

Bi znali poiskati izhod če zagori v vašem domu? So o takšni situaciji poučeni tudi vaši otroci?

Otrokom lahko skozi igro predstavite požarno varnost. Nikoli ne bo zagorelo povsem brez razloga, zato je pomembno da ne odlagamo nič na naprave, ki se segrevajo oziroma grejejo. Pazimo da izklopimo električne naprave, ki bi lahko zanetile ogenj, medtem ko nas ni, slabo električno napeljavo pa čim prej zamenjamo. Pogosto se vname tudi, ko pozabimo izklopiti štedilnik, sveče ali očistiti dimnik. Javljalniki dima so poceni investicija, ki nas ob zaznani prekoračitvi ogljikovega monoksida  glasno obvesti.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail