Skoraj vsakemu se je že pripetilo, da ga bolijo mišice oz. si misli, da ga bolijo sklepi, dejansko pa so boleče mišice in kite okoli sklepa, občutek je lahko tudi tak, kot da bi bila bolečina po celem telesu.

To je bolezensko stanje, ki se imenuje fibromialgija. Torej, bolečina po celem telesu, ki se imenuje fibromialgija, je bolezensko in ne psihično stanje. Fibromialgija pa ni bolezen zaradi katere bi lahko kdorkoli umrl, možne so pa kronične težave, hkrati pa obstajajo tudi velike možnosti izboljšave stanja, vendar pa na žalost ta bolezen nikoli popolnoma ne izgine. Fibromialgija je bolezen, ki so jo poznali že pred več kot 150 leti, vendar pod drugim imenom. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) se s to boleznijo resneje ukvarja šele zadnjih dobrih 20 let. Fibromialgija je posledica psihičnih, nevrobioloških, genetskih in okoljskih ter drugih faktorjev, ki vplivajo na posameznikovo življenje. Pogosto je tudi posledica prevelike preobremenjenosti in preutrujenosti človeškega telesa. Zato je najbolj učinkovito zdravilo zdrav način življenja, dovolj rekreacije, pravilna prehrana, predvsem pa dovolj počitka.

Najpogosteje se fibromialgija pojavi v ledvenem predelu hrbta, vratnih mišicah ter v ramenskem in kolčnem obroču, lahko pa se pojavi tudi kot bolečina po vsem telesu. Fibramialgiija se prepozna po simptomih, kot so bolečine in okorelost v mišicah, težave s spanjem in utrujenost, težave s koncentracijo in spominom ter prebavne motnje. Lahko pa se pojavi tudi problem slabe prekrvavitve, zaradi česar imamo lahko mrzle noge in roke, nepotrebna zaskrbljenost in drugi simptomi.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail