Med najbolj zoprne bolečine prav gotovo sodijo bolečine v povezavi z našimi zobmi. Ljudje se pogosto spopadamo z njimi in prav nič prijetno nam ni, če ne ukrepamo že takoj na začetku. Pogosto se nam zgodi, da se nam vnamejo dlesni, kasneje pa se to prelevi v še kaj hujšega. Zelo pogosta nadloga je tudi zatečena dlesen nad zobom. Veliko ljudi, ki obišče zobozdravnika, ugotovi, da je vzrok za bolečino prav ta pojav. Zatečena dlesen nad zobom nas opozarja, da moramo takoj ukrepati, saj je pogosto znanilec, da se bo v ustih zgodilo še nekaj, kar je lahko še bolj neprijetno in kar je težje pozdraviti. To je t. i. granulom.

Kaj pa je granulom?
Granulom je bolezen, ki pred tem vključuje dogodke, ki nas pravzaprav lahko pripeljejo do njega. Teh dogodkov je seveda več. Vzrok je lahko obsežna zobna gniloba, stara in dotrajana amalgamska ali bela plomba, protetična prevleka, lahko pa nam je počila zobna krona ali celo korenina zoba, lahko, da je bilo koreninsko zdravljenje že od samega začetka napačno …

Granulom je torej kronični vnetni proces organizma in njegovih imunskih celic, ki je posledica delovanja bakterij iz koreninskega kanala zoba, v katerem je zobni živec- Te bakterije razgradijo čeljustno kost in poleg poškodbe zoba povzročijo tudi okužbo živca. Vnetje dlesni in posledično granulom se zdravi tako, da odstranimo živec iz zoba, pozdravimo kanale in jih napolnimo s posebnim materialom. Ko to storimo, počasi izgine tudi vnetje, ki se je pojavilo na dlesni.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail