Ste slišali že veliko o tem, koliko boljša je matcha za naše telo, koliko več pozitivnih lastnosti ima v primerjavi z navadno kavo in da jo je lahko tudi čisto enostavno pripraviti, če že v naprej pripravljeno mešanico kupite? Ste morda naleteli na kar malo presenečenje, ko ste pred trgovsko polico ugotovili, kako visoko ceno ima ta izdelek? Nikakor ne moremo reči, da je matcha poceni, če pa ste morda našli kakšno bistveno cenejšo, ki v ceni zares povsem izstopa, pa le poglejte njeno sestavo ali pa se vprašajte, od kod izvira ter ali lahko pričakujete pravi okus in tiste prave učinke, ki se ji pripisujejo. Če želite na dolgo in široko prebrati, kako se matcha prideluje, potem svetujemo branje tega članka https://siol.net/trendi/kulinarika/matcha-latte-mix-nova-razvada-slovencev-508036, lahko pa si preberete tudi v nadaljevanju članka.

Kako se matcha prideluje?

Do končnega izdelka v prahu, je potrebnega res zelo veliko truda že ves čas med rastjo. Čisto majhne rastline morajo namreč pokriti in tako rastejo v praktično čisti temi, zaradi česar se izloča toliko klorofila in aminokislin, zaradi česar ima tudi tako poseben okus. Ko listi dozorijo, se mora matcha pobrati na roke, liste pa nato za 20 – 30 sekund poparijo, da se barva ne razgradi in se ohranijo hranljive snovi. Ko so listi posušeni, jih ročno porazdelijo glede na barvo, saj temnejši kot so listi, bolj kakovostna je, nato pa liste z granitnimi kamni zmeljejo v prah. Za še dodatno predstavo o tem, kako zahtevno je pridobivanje, samo za predstavo ta podatek. Za 30 g matcha prahu potrebujejo kar 1 uro.

Se vam matcha še vedno zdi draga?

Če kupite 100 g matche, se morate zavedati, da je bilo za to vloženih več kot 3 ure dela. Hkrati pa tudi razumete, zakaj lahko pride do tako velikih razlik v ceni, ko ena matcha stane okoli 15 €, druga pa le dobrih 5 €.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail