V Sloveniji veliko odraslih zboli ali umre za boleznimi, ki so povezane s srcem in ožiljem. Največkrat je za prizadetost ali smrt kriva srčna kap ali možganska kap. Tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni so, če oseba trpi za zvišanim krvnim tlakom, ima v krvi zvišano raven holesterola ali krvnega sladkorja, v nevarnosti so osebe s preveliko telesno težo ali osebe, ki se premalo gibajo ter so pod stresom. Takšne osebe bodo izkoristile možnost za zgodnje odkrivanje bolezni in se naročile na ultrazvok vratnih žil. V ambulanti Ultralab ultrazvočni pregled izvaja specialist interne medicine, ki si je prislužil naslov pionirja ultrazvočnih preiskav žilnega sistema na Slovenskem.

Ultrazvok vratnih žil odkriva težave zgodaj

Kaj sploh je ultrazvok vratnih žil in zakaj se opravlja? Ultrazvočni pregled vratnih žil se opravlja predvsem zato, ker so žile na vratu najbolj dostopne. Vsak ultrazvok vratnih žil je osnovna preiskava v želji po odkritju zgodnjih sprememb na stenah vratnih arterij. Z ultrazvočnim pregledom vratnih arterij pa zdravniki lahko tudi spremljajo spremembe na stenah vratnih žil, ki so jim že znane in preverjajo, kako hitro in v katero smer napredujejo. Na spletni strani ambulanta Ultralab pojasni, da so najbolj pogoste in pomembne spremembe na razcepišču karotidne arterije. Pregled z vrhunsko napravo ultrazvok vratnih žil prikaže, ali je prišlo do zožitve vratnih žil. Te namreč poslabšajo prekrvavitev možganov, posledica česar je lahko možganska kap.

Ultrazvok vratnih žil opravi specialist

Kakovostno opravljen ultrazvok vratnih žil zdravniku specialistu dovoljuje, da izmeri pretok krvi v krvnih žilah. Priporočljivo je, da se ob sumu na aterosklerotične spremembe oseba takoj naroči na ultrazvočni pregled vratnih žil. Le tako je mogoče ustaviti napredovanje bolezni s pomočjo preventivnih ukrepov in ustreznih zdravil. Na spletni strani boste poleg osnovnih informacij o preiskavi vratnih žil in podatkov o specialistu interne medicine našli še navodila za pripravo na ultrazvok vratnih žil in trajanje pregleda. Najpomembneje je vedeti, da z vrhunsko ultrazvočno napravo upravlja pionir ultrazvočnih preiskav žilnega sistema, ki bo opazil morebitne nevarne spremembe žilnih sten, ter da je preiskava popolnoma neškodljiva in neinvazivna. O kakovosti pregledov priča odlična ocena kar 281 strank.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail