Za kakšne namene se uporablja trapezno vreteno? Če to zanima tudi vas, potem berite naprej. Različni izdelki, ki spadajo pod tako imenovano linearno tehniko, se lahko uporabljajo za številne različne namene. Med linearno tehniko pa poleg trapeznih in krogličnih vreten spadajo tudi linearna in okrogla vodila, puše, vodila s kotalnimi ležaji in linearni aktuatorji, ki jih lahko najdete na spletni strani podjetja Tuli.Vse našteto je primerno za uporabo pri vlečenju, premikanju, dviganju in tudi poravnavanju različnih vrst tovora. Pri tem se doseže sinhronizacija, ki je zelo pomembna in jo je težko doseči z drugačnimi načini. Tako se lahko trapezno vreteno uporablja kot samostojni pogon ali v mrežah oziroma skupinah, ki so medsebojno povezane s sklopkami, kotnimi prenosniki ali transmisijskimi gredmi.

trapezne matice iz brona z priropnico

Zelo široka uporaba praktično pri vseh načinih gibanja

Poleg matice trapezno vreteno velja kot za enega od tradicionalnih in zato tudi enega od najstarejših in najenostavnejših načinov pretvorbe krožnega gibanja v premočrtno. Najpogosteje se uporablja za razne primeže oziroma stege ter podobne mehanizme. Tako se lahko trapezno vreteno uporablja namesto raznih kulisnih mehanizmov, lahko pa tudi nadomestijo kroglična vretena, ki so tudi dražja.

Vsako trapezno vreteno je standardizirano po svojem premeru in je največkrat izdelano iz jekla oziroma ogljikovega jekla. Najpogostejša so precizno valjana vretena, ki imajo lahko levi ali desni navoj. Na voljo so v različnih dolžinah in v različnih premerih.

cilindrične trapezne matice

Kakovostni materiali, ki zagotavljajo trdnost in vzdržljivost

Pri izdelavi se uporabljajo večinoma različne variacije jekla, kot sta na primer ogljikovo in nerjaveče jeklo. Tako je npr. nerjaveče jeklo C45 in A2 po zaslugi svojih naravnih lastnosti že v osnovi dober konstrukcijski material, vendar tudi po izvedenem valjanju na ta način izdelano trapezno vreteno pridobi kakovostno površinsko trdoto in odlično končno obdelavo na navojih. Nenehno iskanje izboljšav in dolgoletne izkušnje pri razvoju procesa hladne plastične deformacije, s katero se izvaja valjanje, so podjetju Tuli omogočile, da svojim strankam nudijo trapezno vreteno z odličnimi lastnostmi.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail