Vaš prijatelj ves čas sanjari o jadranju na morju, katerega se je tudi že večkrat udeležil, vendar pa še ni opravil izpita za voditelja čolna. Pripravite mu presenečenje in mu kupite učne ure za tečaj za voditelja čolna, da bo lahko tudi sam krmaril jadrnico, in to ne kar katero koli, ampak vsako do dolžine 24 metrov. Tečaj za voditelja čolna Moje darilo ponuja za zgolj 125 EUR. Ta tečaj za voditelja čolna vsebuje vse potrebno, kar mora voditelj čolna poznati, da nato lahko upravlja vsa plovila do navedene dolžine. Edina omejitev je, da mora biti star najmanj 18 let, če pa je star vsaj 16 let, lahko krmari vsa plovila do dolžine 12 metrov, ko si na podlagi tega tečaja pridobi ustrezen izpit.

Tečaj za voditelja čolna vsebuje

Tečaj za voditelja čolna vsebuje teoretična predavanja o meteorologiji, tj. o vseh vremenskih pojavih ter vetrovih, ki jih mora poznati vsak pomorščak, pa naj si bodi na povsem majhnem čolničku ali pa na veliki prekooceanski ladji. Vsebuje tudi osnove pomorskih veščin, tj. vezanje in pomorske vozle, tako da vsak tečajnik po opravljenem izpitu zna privezati svojo barko na obalo ali sidro. Vključuje pa tudi lučke, ki morajo biti na vsakem plovilu, tj. zelena na levi strani, rdeča na desni in bela na najvišji točki plovila. Tak tečaj za voditelja čolna Moje darilo organizira v različnih krajih po Sloveniji večkrat letno in čez celo leto.

Tečaj za voditelja čolna ne vsebuje

Zgoraj je omenjen osnovni tečaj za voditelja čolna s katerim lahko krmarite vsa plovila do 24 metrov z zgoraj omenjeno starostno omejitvijo. Je pa še ena omejitev, in sicer da se od obale celine ali otoka ne smete oddaljiti več kot 1 navtično miljo, tj. 1852 metrov. V kolikor bi želeli pluti dlje od obale, morate opraviti še tečaj za VHF GMDSS radijsko postajo, ki mora biti nameščena na vsakem plovilu, tudi če z njim ne plujete dlje od ene navtične milje od obale. Seveda le-te ne potrebujejo plovila, ki so krajša od 4 metrov in so namenjena le za krajše plovbe, praktično povsem ob obali.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail