Rastlina stevia najprej ni bila uporabljena kot sladilo. Legende pravijo, da so jo pred več kot 1500 leti najprej uporabljali zdravilci iz Južne Amerike. Liste grmička stevia so zdrobili in zmešali skupaj z drugimi zdravilnimi rastlinami, ali pa so jih žvečili kar same. Delovala naj bi protivnetno, zdravila kar nekaj bolezni, in pomagala v boju proti kariesu in slabemu ustnemu zadahu.

A zdravilci so skrivnost dolga stoletja obdržali zase. Šele v 16. stoletju je bila razkrita tujcu, španskemu botaniku in zdravniku, po katerem je v sodobnem svetu dobila tudi ime- stevia. Sedaj je to naravno sladilo na voljo tudi na policah trgovine Hiša zdravja.

Stevia, naravni nadomestek sladkorja in umetnim sladilom

Če se ne morete upreti sladkemu, je stevia prava rešitev. Obstaja namreč tudi cela vrsta umetnih sladil, ki ne vsebujejo kalorij, a že sam podatek o tem, da so bila izdelana v laboratorijih, ne pomeni nič dobrega ob vnosu v naše telo. Zato se odločite za naravno. Stevia poleg tega, da izvira iz naravnega vira, ne povzroča kariesa in nastanka zobnih oblog, primerna je za pečenje in kuhanje, saj je temperaturno stabilna, ne povzroča odvisnosti, ima visoke sladilne lastnosti, a nizko oziroma nično energijsko vrednost. To je samo nekaj prednosti naravnega sladila stevia, ki je primerno tudi za diabetike in bolnike z reaktivno hipoglikemijo, za tiste, ki bi radi znižali oziroma vzdrževali telesno težo, za veprecej prednosti

stevia sladilo

Stevia ima torej kar precej prednosti

Skoraj vsi imamo radi sladke stvari in s pomočjo naravnega sladila stevia si jih zdaj lahko privoščimo. Na voljo je v obliki prahu ali priročnih tabletk, saj Hiša zdravja verjame v to, da mora biti sladilo vedno pri roki, če smo na poti in se želimo ustaviti za kavo ali čaj.

Ko prvič okusite sladilo stevia, se vam bo morda zdela rahlo grenka. To je značilnost več nadomestkov sladkorja, na katero se kmalu navadite. Brez skrbi, je varna za uporabo in uporablja jo tudi vedno več svetovno znanih proizvajalcev pijač in hrane. To pa zato, da lahko še naprej uživate v božanskem, okusu sladkobe, brez slabe vesti.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail