Gainer supplement je dodatek k prehrani, ki jo zelo potrebuje mišična masa športnikov, ki trenirajo bodybuilding in je dodatek, ki je sestavljen iz visoko in nizko glikemičnih ogljikovih hidratov in beljakovin in pogosto druge hranilne snovi, kot so nekateri vitamini in minerali.  Mišična masa je pri bodybuildingu zelo pomembna, zato je gainer vrhunski pripomoček za dosego pravega učinka.

Uporabljajo ga tako amaterski, kot tudi poklicni športniki. Mišična masa se najbolje oblikuje pri izvajanju intenzivne vadbe, kjer stres lahko povzroča sproščanje hormonov, kot je cortisol. Cortisol zniža raven glikogena, beljakovin v mišicah in maščobne obloge. Gainerji so potrebni, da mišična masa ne nosi prevelikih posledic takšnega učinka in se zato priporoča, da se uživajo po vadbi, lahko pa jih uživamo že med samo vadbo. Večina gainerjev je sestavljena iz beljakovin v prahu, in sicer izvlečkov sirotkine beljakovine ter ogljikovih hidratov, kot sta dekstroza in fruktoza.

Bolj naprednim gainerjem dodajo še dodatne sestavine, kot so: kreatin, L-arginin, dolge verige aminokisline, encimi (za boljšo prebavo), vitamini, minerali in rastlinski izvlečki za adaptogen učinek. Višji glikemični ogljikovi hidrati bodo povišali porast glukoze v krvi, kar je enako kot sproščanje insulina, ki jih telo potrebuje za preprečevanje dolgoročnih negativnih učinkov, kot je visoka raven sladkorja v krvi in zaviranje učinkov cortisola.

Mišična masa oz. mišice nekatere ogljikove hidrate takoj absorbirajo brez insulina. Mišična masa se hitreje in boljše razvija z uporabo izdelkov, ki vsebujejo gainerje, zato podjetje Pas le-te ponuja v enajstih različnih izdelkih.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail