zlatoZlato pri večini ljudi velja za nekaj dragocenega, nekaj s čimer bi si lahko zagotovili svojo eksistenco, zato se mu tudi ne reče brez veze »zlata rezerva«. Žal se marsikdo sem ter tja znajde v situaciji, ko mora poseči v svojo rezervo ter je prodaja oz. odkup zlata njegova edina možnost. Odkupne cene zlata pa bi se morale vedno in povsod oblikovati glede na borzne cene zlata, žal pa ni pri vseh, kateri ponujajo odkup zlata, vedno tako, ampak nekateri cene po katerih opravljajo odkup zlata le – te oblikujejo povsem po svoje. Zato je zelo pametno, da se prepričate, po kateri tarifi bo odkup zlata opravljen, še posebej, če ga želite prodati več kot 1 gram.

 

Odkupne cene zlata so v večini primerov oblikovane tako, da končno ceno oblikuje formula, borzna cena minus odkupovalčeva marža

Na žalost pa je tudi tako, da večina odkupovalcev, vsaj tiste osebe, ki so za odkupnim pultom, sploh ne vedo, kaj je to zlato. Investicijsko zlato je namreč, v kolikor je bil skovan v kovnici, ki je vpisana na Good delivery listi, vedno zavito v zaščitno folijo in v kolikor se le – ta odstrani, je zlata ploščica takoj 10 % manj vredna. Tisti, ki pa opravljajo odkup zlata, pa vsak kos zlata, ki jim ga želite prodati želijo preveriti na tak način, da vaš kos zlata podrgnejo, poškropijo s kemikalijo, … in tako preverijo ali sploh gre za zlato ter koliko karatno je.

Pri investicijskem zlatu pa o kvaliteti in gramaturi zlata govorijo odtisnjeni žigi na sami zlati ploščici, zato takšno preverjanje ni potrebno. Odkup zlata pa vam večina odkupovalcev opravi po ceni lomljenega zlata, pa četudi gre za investicijsko zlato, ki je bilo skovano v kovnici z Good delivery liste, torej se vam odkup zlata opravi po približno 30 % nižji ceni, kot je dejansko vredno.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail