Ko slišimo za kvačkanje ali pletenje se nas večina spomni na naše babice, kako v udobnem naslonjaču ustvarjajo topla oblačila za svoje najbližje. Vendar pa kvačkanje in pletenje (oziroma »štrikanje«) že dolgo ne veljata za ročni spretnosti, ki bi ju prakticirale le starejše gospe. Vse več mladih deklet in žena se odloča za to dejavnost, saj so tovrstni materiali v zadnjih letih spet prišli v modo.

Vse, ki se odločate za kvačkanje ali pletenje boste najprej začele izdelovati mehke šale ali tople zimske kape. Za zimske kape obstaja več načrtov s pomočjo katerih boste lahko ustvarile najrazličnejša unikatna pokrivala. Zimske kape in šali pa so lahko tudi odlično darilo za praznike ali rojstne dneve. Ko boste izdelovale zimske kape za otroke pa pazite, da boste izbirale med najmehkejšimi volnami, saj so otroci po navadi zelo občutljivi, če jih pletenina pika ali srbi. Takšne vrste voln so večinoma označene z besedami anti peeling, extra soft, baby soft ali s čim podobnim. Vedno pa lahko volno pred nakupom testirate na svojem licu oziroma vratu.

Kvačkane oziroma pletene zimske kape so primerne za ženske, moške in otoke. Vendar pa se kreativnost nikakor ne zaključi pri kapah in šalih. Če načrtujete poletna oblačila, modne dodatke, torbice, nakupovalne torbe, prtičke ali tunike, pa lahko volno zamenjate z bombažno prejo ali posebno vrvjo. Za izdelovanje vseh teh izdelkov boste potrebovale načrte, ki so vam na voljo v bolje založenih prodajalnah s časopisi ter spletnih straneh. Odličen demonstrator za začetnike pa so tudi video spletne strani, kjer izkušene mojstrice natančno prikazujejo postopke kvačkanja ali pletenja.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail