Verjetno se še vsi spomnite časov, ko so nam naše babice zjutraj ali pa zvečer ponudile kislo mleko ter topel domači kruh. Tega okusa človek nikakor ne more kar tako pozabiti. Na žalost mlajše generacije takega okusa ne poznajo in občutek imamo, da ga niti ne želijo poznati. Imajo pa vseeno priložnost, da ga poskusijo, četudi ne živijo na podeželju oziroma kje, kjer bi doma pridelovali tovrstno mleko. Ponujajo ga namreč že skorajda vse trgovine. Mogoče je tudi od nas odraslih odvisno, ali ga bodo naši otroci poskusili ali ne. Morda je dobro, da jim povemo, kako zelo okusno in hkrati zdravo je to mleko.

Izjemna ugodna cena in poseben okus

Za kislo mleko, ki se prodaja na trgovskih policah, je značilno, da ima izjemno nizko ceno. Ravno zaradi tega ne bi smeli na primer imeti nobenih izgovorov, da si ga ne moremo privoščiti. Velja tudi, da je tako mleko izjemno kakovostno, saj je ponavadi domače pridelave in se zato v njem ne nahajajo snovi, ki bi lahko škodile našemu zdravju. K večjemu ga lahko celo izboljšajo. Takega mnenja so tudi mnogi strokovnjaki, ki poudarjajo, kako zelo zdravo je kislo mleko.

Nekateri pa mleko, ki je kislo, uporabljajo tudi pri hujšanju. Tako mleko naj bi namreč vsebovalo veliko snovi, ki pripomorejo k topljenju maščob v našem telesu. Tako ga lahko uživamo tudi v večjih količinah. Ker je v njem veliko beljakovin, nas bo zagotovo tudi primerno nasitil.

Kislo mleko pa seveda lahko postrežemo tudi k nekaterim glavnim jedem. Njegov okus je namreč prav poseben in se dobro obnese tudi poleg jedi, ki vsebujejo ogljikove hidrate. Izjemno priljubljena je na primer kombinacija kislega mleka in žganc, ki veljajo za pravo tradicionalno slovensko jed. Pomembno dejstvo pa je tudi to, da mleko te vrste izjemno odžeja, zato pri nekaterih velja za izjemno priljubljen napitek.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail