Jedilnica je središče družabnega življenja v našem domu. V jedilnici uživamo v skupnih obrokih z našo ožjo družino, v njej gostimo srečanja širše družine in se družimo z našimi prijatelji. Ker je za naše počutje prav tako pomembno prijetno okolje, v katerem v hrani uživamo, kot sama hrana, moramo opremljanju jedilnice posvetiti dovolj pozornosti.

Pri opremi jedilnice moramo paziti na več elementov. Vsekakor je najprej pomembno, da izberemo pohištvo, ki se stilsko ujema z ostalimi elementi našega doma. To je še posebej pomembno v hišah oziroma stanovanjih, kjer so jedilnica, dnevna soba in kuhinja združeni v enosten prostor. Poleg tega moramo biti zelo pozorni na samo velikost jedilne mize, ki mora biti primerno velika, da lahko ob njej sedijo vsi člani družine, poleg tega pa tudi gosti. Hkrati moramo paziti, da miza ni prevelika in nam ne utesnjuje prostora, ob njej pa mora biti tudi dovolj prostora za udobno sedenje. Če mizo običajno uporablja manj ljudi, le občasno pa gostimo večjo skupino, si lahko izberemo razstegljivo jedilno mizo. Poleg same velikosti mize moramo biti pozorni tudi na kakovoost le-te. Zelo pomembno je, da je miza stabilna, saj nam bo morebitno zibanje povzročalo preglavice skozi daljše časovno obdobje. Poleg tega moramo izbrati tudi površino, ki ni preveč občutljiva in je enostavna za vzdrževanje.

Tudi izbira jedilnih stolov ni enostavna. Najprej jih moramo stilsko uskladiti z mizo in ostalimi elemennti v jedilnici. Poleg tega moramo izbrati stole, ki so dovolj trdni, predvsem, če so v naši družini tudi težje osebe. Stoli morajo biti seveda tudi udobni in izdelani dovolj kakovostno, da nam bodo služili skozi daljše časovno obdobje. Pozorni moramo biti tudi na oblazinjenje, ki mora biti izdelano iz trpežnega materiala, ki ga je mogoče tudi očistiti, saj se v jedilnici hitro zgodi kakšna nesreča.

Veliko ljudi ima tudi navado, da ima v jedilnici spravljene tudi določen jedilni pribor. Če imamo takšno navado, je priporočljivo, da izberemo omarice, ki se oblikovno ujemajo z mizo in stoli, hkrati pa so dovolj trdne, da brez težav v njih spravimo tudi težje predmete, kot so krožniki in posode.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail