Načeloma je predmet dražbe – predvsem osredotočeno na premičnine vse. A je tu ena omejitev, ki pa se tiče nepremičnin. Obstaja namreč omejitev pri draženju nepremičnin v lasti kmetov, ki takšna poslopja nujno potrebujejo za preživetje svoje družine in sebe, ali pa vseh oseb, ki jih je zakonsko dolžan preživljati. Je pa tudi tukaj omejitev, s katero lahko takšno poslopje ali kmetijsko zemljišče postane predmet prodaje in sicer primer, da je na tem poslopju izvršba za uveljavljanje denarnih terjatev, ki so hipotečno zavarovani. V tem primeru tudi te nepremičnine, sicer prepovedane za prodajo na dražbah postanejo predmet dražbe.

Pa se kupovanje na dražbah resnično izplača? Odvisno, in sicer od tega kaj kupujete in kakšna so vaša pričakovanja. Mnogi se tega ne želijo udeleževati že zaradi pomanjkanja časa. Veliko časa je namreč potrebno vložiti v izobraževanje glede nakupa nepremičnin in pa v raziskovanje teh nepremičnin in njihovih prodajalcev  – seveda pa še mnogo več, kot so lokacija, izklicne cene, stanje nepremičnine,…

Pozornost je potrebno posvečati tudi hipotekam, ki sicer niso problematične, saj z plačilom kupnine prenehajo in pa osebnim služnostim, stavbnim pravicam in stvarnim bremenom. Takšna bremena lahko namreč v določenih primerih ostanejo na nepremičninah tudi po plačilu kupnine in vam s tem povzročijo težave. Pridobili boste le pravico lastnine nad to nepremičnino, ne pa v celoti – možnost je, da bodo to koristili šele potomci kupca. Pride lahko do mnogo težav, prav zato je znanje in izobraževanje na področju dražbe zelo pomembno – le tako boste pri tem uspešni in boste lahko prišli do nakupa kakovostnih in ugodnih premičnin ali nepremičnin. In ne pozabite, vedno lahko uspete, potrebovali boste le nekaj časa in pa seveda financ, da boste lahko v primeru dobre ponudbe postavili najvišjo ponudbo in pridobili predmet prodaje.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail