Veliko je govora o tem, kakšna je hitrost interneta in ali je le-ta napredovala. No, v temle krajšem članku si bomo pogledali, kako so napredovala mobilna omrežja in kaj nam kot uporabnikom omogočajo. Videli bomo, kako se hitrost interneta razlikuje glede na starost omrežja in tudi kakšna je le-ta tudi glede na druge dejavnike. Naredili bomo tudi primerjavo preteklih mobilnih omrežij z novejšimi, da bodo razlike med temi jasne. Povedali pa bomo tudi, kaj poleg samega omrežja na hitrost interneta še vpliva.

 

Različna hitrost interneta je primarno odvisna od tipa mobilnega omrežja

Začnimo na začetku. Nikakor ne smemo misliti, da je hitrost interneta odvisna samo od tega, v katerem mobilnem omrežju smo, kajti tudi vsaka mobilna naprava danes ima tudi različno napredne sprejemnike in oddajnike, ki bodo vplivali na samo hitrost. Poleg tega pa je, kot verjetno že vsi veste, hitrost interneta odvisna tudi od spletnih mest, optimizacije le-teh in seveda serverjev, do katerih dostopamo. Nič od tega pa nima veze z mobilnimi omrežji, ki pa so ravno tako različna in omogočajo različne hitrosti prenosa podatkov. Danes najstarejše mobilno omrežje, ki še vedno deluje, je 2G, nato je prišlo 3G in za tem 4G. Vsi trije pa se še vedno uporabljajo, a razlike med njimi so zelo velike.

Čeprav sta starejša dva omrežja še vedno v uporabi in pokrivata bolj ali manj celotno Slovenijo (tako kot 4G), je hitrost interneta in prenos podatkov bistveno nižja. V omrežju 2G namreč lahko pričakujemo prenos podatkov med 0,140 in 0,070 Mbit/s, kar je za današnje internetne sposobnosti umirajoče počasno. Njegov naslednik, 3G, je že malce boljši, namreč najhitreje lahko v tem omrežju prenašamo podatke med 25 in 3 Mbit/s. Vidimo, da je to že veliko boljše, a še vedno ni to tisto, kar bi si uporabnik želel. No, zato pa je na voljo tudi 4G, ki omogoča prenos podatkov med 150 in 50 Mbit/s, kar pa je v primerjavi z drugima dvema skoraj svetlobna hitrost. Vidimo torej, da so mobilna omrežja in hitrost interneta bistveno napredovala in da se vsekakor splača imeti najnovejšega.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail