Stevia sladilo je zelišče, ki je pri nas postalo dovoljeno kot prehransko dopolnilo šele leta 2011, vendar pa se ta rastila v nekaterih predelih sveta uporablja že stoletja. Listi stevie se uporabljajo kot sladilo, ki je slajše od trsnega sladkorja, saj vsebuje steviol glikozid in tako ne vsebuje ogljikovih hidratov. Na svetu obstaja kar 240 vrst stevie, vendar pa se za sladkanje živil uporablja  stevia rebaudiana, zaradi njenih izjemno sladkih listov.

Prehransko dopolnilo stevia lahko dobite v spletni trgovini Hiša zdravja, lahko pa si omislite tudi svojo rastlino, ki je na tržnicah postala pravi hit med prodajalci zelišč. Za uporabo je sicer bolj priročna v obliki prahu ali tabletk, vendar pa ima rastlina zaradi svoje sladkobe prav poseben čar, saj z njo gojite popolnoma svoje sladilo katerega dodajate živilom naravnost iz vrta.

Seveda pa rastlina potrebuje posebno nego, saj je naše podnebje nekoliko drugačno od podnebja Južne Amerike od koder ta rastlina pravzaprav prihaja. Stevia se uporablja sveža ali sušena, slednja pa je bolj primerna za zimske dni, ko z njo sladkamo čaj in druge tople napitke. Ker ima stevia glikemični indeks enak nič, je tudi izjemno zdrava in primerna za vse, ki morajo paziti na vnos ogljikovih hidratov.

Stevia pa ima tudi mnoge zdravilne učinkovine kot so obvladovanje želje po sladkem (hujšanje), zniževanje krvnega tlaka, uravnavanje krvnega sladkorja, blaženje prebavnih motenj, nižanje želje po tobaku, pozitiven vpliv na psihološko stanje in povečanje koncentracije. Najboljši vpliv te sladke rastline pa se lahko občuti ob uživanju steviinega koncentrata.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail