Se vam morda zdi, da je žaga pač žaga? Niste edini, če žag ne uporabljate bolj pogosto ali celo redno ali pa vsaj malo več pozornosti ne namenite različnemu orodju. Ko pa enkrat orodje malo bolj potrebujete, pa kar naenkrat točno veste, da je krožna žaga pač krožna žaga in vbodna pač vbodna. Največja razlika med obema žagama je že na prvi pogled.

Krožna žaga ima okrogel list, ki lahko režejo bolj trde materiale, če se list hitreje vrti in je bolj zmogljiv, medtem ko ima vbodna žaga raven list, ki se samo premika naprej ali nazaj oz. gor ali dol. Zopet, hitreje kot se list premika, hitrejše je rezanje. Seveda pa je ključna razlika med krožno in vbodno žago v samem namenu. Krožna žaga se ne more uporabljati za rezanje na majhnem prostoru, prav tako je ne moremo uporabljati za bolj fino žaganje, saj je težja in dejansko je manevriranje z njo nemogoče.

Krožna žaga namreč deluje na sistem, da list ob začetku delovanja skrije pod zaščito. Dejansko krožna žaga omogoča, da še najlažje režemo ravne površine. Vbodna žaga pa je namenjena ravno rezanju v takih primerih, v katerih krožna žaga ne pride v poštev. Ko torej začnemo enkrat primerjati med seboj vrsto žage ene od druge, potem vidimo, da so razlike dejansko med njimi po samem namenu velike. Ravno to je tisti čar, to je, da vsaka žaga omogoči uporabniku lažje opravljanje določenega opravila. Ker pa je eno opravilo lažje, pa drugo seveda sploh ni možno.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail