Ker novorojenček večino svojega življenja preživi v deželi sanj, je postelja zagotovo nakup, kateremu je potrebno nameniti posebno pozornost. Tudi od tega je namreč odvisno, kakšen bo otrokov spanec in posredno tudi spanec staršev. Najbolje je, da otroška postelja čim bolj kvalitetna vsaj prvih nekaj let raste skupaj z otrokom, da nam ni treba kar naprej razmišljati o novem nakupu. To pa zopet pomeni, da se splača kupiti posteljo, ki je narejena iz kvalitetnih materialov.

Za otrokovo udobje najbolj poskrbi tisto, kar je v posteljici. Osnovna oprema so otroška odeja, vzglavnik in rjuha, ki naj bodo mehki, prijetnih materialov in topli. Vzglavnik naj bo nizek in majhnih dimenzij. Nekateri starši namesto tega uporabijo kar zloženo tetra plenico ali pa dvignejo celo ležišče. Posebno pozornost temu namenimo takrat, ko ima otrok težave z dihanjem.

Kakšno posteljo kupiti za otroka?

Debelina odeje naj se prilagodi temperaturi sobe. Posteljnina naj bo iz mehkih in kvalitetnih materialov. Če je mogoče, naj se starši odločijo za naravne materiale ali poliestrska vlakna. Kupimo lahko tudi pralni nadvložek, ki zaščiti ležišče. Na začetku naj bo nepremočljiv, kasneje se lahko nadomesti z nadvložkom, ki ima bombažno polnilo.

Če je otrok nagnjen k potenju, je dobra izbira odeja iz hidrofilnih materialov, ki vlago odvajajo v prostor. Tako se otrok pod odejo ne more pregreti. V primeru, da ima otrok probleme z alergijo ali astmo, je odeja iz poliestrskih vlaken primerna izbira. Velika je izbira odej, ki so prevlečene z protialergijsko zaščito. To pomeni, da je preprečen razvoj bakterij in pršic v odeji. Ne glede na vrsto posteljne opreme je potrebno, da je ta pralna na visokih temperaturah. S tem se zagotovi čisto spalno okolje.

Ob straneh otroške postelje je priporočljivo namestiti ščitnike, ki zaščitijo pred prepihom in udarci ter hkrati dajejo občutek zavetja. Za otroke, ki se zelo radi premetavajo, je morda bolj uporabna otroška spalna vreča.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail