Glukomanan se imenuje tudi konjak. A ne glede na poimenovanje, gre za rastlino, ki uspeva na področjih Azije. Še zlasti poznana pa je po svoji škrobni korenini. To je gomolju podoben del stebla, ki raste pod zemljo. Njegova korenina se uporablja za pridelovanje izjemno bogatega vira topnih prehranskih vlaknin. Te se ne nazadnje koristno uporabljajo tudi za hujšanje.

glukomananKonjak moka se lahko uporablja kot nadomestek in za zgoščanje ali za dodajanje teksture najrazličnejšim jedem oziroma živilom. Še posebej uporaben pa je tudi v medicini na Kitajskem. Na Zahodu pa je poznan kot odličen prehranski dodatek za reguliranje ravni holesterola pa tudi za hujšanje.

Najpomembnejši učinki glukomanana

Glukomanan se ponaša z izjemno visoko vsebnostjo vlaknin. Ima številne koristi za naše zdravje. Topne vlaknine na primer zelo učinkovito pripomorejo k zniževanju glukoze ter holesterola v krvi. Prehrana, ki je bogata z vlakninami, pa lahko zelo pomaga tudi pri črevesni peristaltiki, pri preprečevanju hemoroidov in divertikularnih bolezni.

Konjak pomaga preprečevati zaprtje

Ena od študij je pokazala tudi to, da je glukomanan zelo uspešen tudi v boju proti zaprtju. Dodajanje tovrstne snovi prehranskemu režimu z nizko vsebnostjo vlaknin poveča količine probiotičnih bakterij v blatu. Obenem se poveča tudi sama peristaltika črevesja, za kar tretjino. Prav tako tudi pogostost nolaborodvajanja blata.

Če torej potrebujete učinkovito in hitro pomoč pri zaprtju, je torej glukomanan več kot odlična in dobrodošla rešitev.

Zakaj glukomanan pomaga pri hujšanju

Omenili smo, da je konjak moka polna prehranskih vlaknin. Te pa seveda napolnijo naš želodec in so nasitne. Predno uživanje zato učinkovito pripomore k temu, da smo dlje časa siti. Posledično je veliko manj verjetno, da bi se prenajedali oziroma med obroki posegali po različnih nezdravih prigrizkih. Glukomanan se v želodcu napihne, kar povzroča občutek sitnosti.

hujšanje

Ne nazadnje pa se takšno sredstvo lahko uporablja tudi za lepši videz kože. Pomaga namreč zmanjševati pojavnost aken, izboljševati zdravje kože, omiliti alergijske odzive ter izboljševati celjenje ran.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail