sestavljanka_kmetijaModeren starš mora biti danes na tekočem s kar nekaj izrazi, ki jih naše babice niso uporabljale. Tako le mlade mamice takoj vedo za kaj gre, ko teče beseda o wrapih ali gnezdecih. Sestavljanke so bolj splošno znan pojem. Ko pa so v igri otroške sestavljanke, najdemo še nekaj podvrst. Recimo puzzle. Da boste vedeli, o čem govorijo mamice pri sosednji mizi, je tu kratek vodič.

 

Bi dvoletniku kupili vtikanko ali puzzle?

Malčki se v začetku najraje igrajo z velikimi kockami. Za začetek so mamice ponosne, že ko jih uspejo postaviti drugo na drugo. S časom mali mojster napreduje in lažje prime vedno manjše igrače. Kockam se pridružijo manjši valji, krogle in ostale 3D oblike. Sestavljanke iz kock dobivajo vse večje razsežnosti. Ne samo enostavni stolpi, pojavi se morda še hiška in še kasneje kakšen grad.

Okretnost malih prstkov se povečuje še hitreje s pomočjo pravih pripomočkov. Ena od motoričnih igrač je tudi vtikanka. Gre za sestavljanke, ki pa imajo na varno velikih kosih pomagala, da jih otroci lažje postavijo v prave odprtine. Gre kos sestavljanke kravica v obris konjička ali morda v onega zraven? Vtikanje in razvrščanje kock ali drugih oblik v prave odprtine je lahko prav zamotano za začetnike. Morda je potrebno igračke metati v luknje pravih barv? Ko jim uspe, zaslišijo še bum, ko lesena kocka udari ob leseno dno igrače.

Tudi 2D sestavljanke so različnih vrst. Morda je potrebno prave oblike v pravem zaporedju sestaviti znotraj okvirja. Včasih je treba živalce po velikosti zložiti v okvir sestavljanke. Puzzle imajo značilno obliko. Zlagamo jih na ravno podlago. Skupaj gredo le na en način, ušeska na koščkih se morajo ujemati z vdolbinami na drugih koščkih. Ko nam uspe, je pred nami cela slika. Pokrajine, osebe, pri otroških sestavljankah pa je običajno kakšna bolj igriva tema.

Kakšne sestavljanke bi pa vi izbrali za vašega nadobudneža? Čimbolj različne, da bo z njimi uril možgane in tudi fino motoriko.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail