Mojstri za spajanje uporabljajo varilne aparate, ki so na voljo za različne postopke. Med te spadajo MMA, TIG, DC, TAG AC in MIG/MAG. Varjenje je del avtokleparstva, izdelovanja cevi in drugih kovinskih izdelkov. Pri tem varilni aparati niso edina potrebna oprema. Tako zahtevno delo ni le fizično naporno, brez zaščite je lahko nevarno. Izkušen varilec ve, potrebuje zaščitno masko in delovno obleko in komaj ko si nadene vse omenjeno, lahko začne z varjenjem. Naslednji korak je varilna žica, s katero se da izbrati različne načine spajanja, se pa trenutno veliko oglasov za delo pojavlja ravno za metodo MIG ali MAG, ki zahteva največ znanja, a je hkrati najboljša metoda za obdelavo kovin.

Varilni aparati za različne kovine

Ti se naj ne bi precej razlikovali. Razlikujejo se le glede na vrsto kovine, ki jo varilni aparati obdelujejo. Pri prvi gre za delo s kovinami, kot so razne vrste jekla, lahek aluminij, dragocen baker. Varilni aparati varijo jeklene nosilce ali povezovalce in tanko pločevino. Za različne vrste uporabe omenjenega orodja je treba izbrati drugo žico. Slednja se med delovanjem izdelka tali in se s tem dodaja elementom iz kovine, ki jih delavec želi združiti v en kos. Celota se imenuje varjenec. Ta mora biti iz enakega materiala kot je uporabljena žica. Za omenjeni metodi se lahko uporabljajo isti varilni aparati.

Niso vsi varilni aparati za enega

Očitno je, da se lahko z eno samo napravo ravna različno. Preden se kupi glavni pripomoček, je treba razmisliti o materialu, iz katerega so kosi, ki se jih želi združiti. Šele po tem se kupi varilna žica, katero menjate skupaj z menjavo postopka. Vendar previdno, saj niso vsi varilni aparati dobri za vse. Z nobenim namreč ne boste mogli delati po vseh načinih. Po drugi strani pa obstaja TIG, ki naj bi bil univerzalen. Z njim je namreč mogoče zvariti vse vrste kovin, potrebni so le ustrezni varilni aparati. Teh je na izbiro kar precej, saj so zelo uporabni na več področjih.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail