Na trgu je na voljo zares pestra izbira različnih ležišč. Glede na to, da je izbira ležišča zelo pomembna, saj na njem preživimo skoraj tretjino svojega življenja, moramo biti pri izbiri pozorni. Kupca lahko dodatno zmede dejstvo, da je cenovni razpon pri ležiščih ogromen, ležišče pa lahko stane od nekaj 10€ pa vse do nekaj 1000€.

Glavna razlika med ležišči je v njihovi sestavi. Najcenejša ležišča imajo običajno jedro sestavljeno iz različnih vrst pene. Takšna ležišča imajo običajno krajšo življenjsko dobo, vprašljivo pa je tudi udobje in kakovost spanja. Še vedno veliko ljudi prisega na ležišča, katerih jedro je sestavljeno iz klasičnih vzmeti, ki jih pogosto imenujemo tudi bonell. Gre za kovinske vzmeti, ki so med seboj prepleten z žico. Takšna sestava vzmetnici omogoča dolgo življenjsko dobo, takšne vzmetnice pa so pogosto tudi cenovno ugodne, hkrati pa so takšne vzmetnice zaradi zraka med vzmetmi tudi zelo zračne in uspešno odvajajo vlago, ki se v vzmetnicah nabere med spanjem. Slabost takšne vzmetnice je predvsem nekoliko manj udobno in zdravo spanje, saj vzmeti ne delujejo neodvisno, kar pomeni, da telesu ne nudijo točkovne podpore.

To težavo rešujejo žepkaste vzmeti. Gre za množico vzmeti, ki so vsaka posamezno vstavljene v svoje tekstilni žepek. Takšna sestava omogoča, da se vsaka vzmet na prtisk odzove popolnoma neodvisno in s tem omogoča točkovno podporo telesu. Žepkasto jedro je za dodatno udobje običajno obogateno s plastjo različnih vrst pene. Tisti cenovno ugodnejši imajo na žepkastem jedru plast PU pene, dražje izvedbe pa nudijo še več udobja z uporabo spominske pene ali lateksa. Glede na to, da je med vzmetmi veliko zraka, vzmetnice z žepkastim vzmetenjem tudi uspešno odvajajo vlago in s tem preprečujejo nastanek mikroogranizomov, primerne pa so tudi za uporabo v bolj vlažnih prostorih. Priporoča se uporaba letvenga dna, pri čemer moramo biti pozorni, da izberemo model, ki ima manjši razmik med letvicami, saj lahko v nasprotnem primeru uničimo vzmetico v kratkem časovnem obdobju.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail