Porod je eden najbolj vznemirljivih in intenzivnih dogodkov v življenju, ki ga poleg čudovite izkušnje velikokrat spremljajo tudi stiska, zaskrbljenost, zmeda in stres. Številnim ženskam se med nosečnostjo porajajo vprašanja o njihovi prihodnosti, novi vlogi in prihajajoči odgovornosti v življenju ter njihovi psihični stabilnosti in samopodobi. Vsa ta negotova vprašanja pa še dodatno povečuje strah pred porodom, bolečino, morebitnimi zapleti in starševstvom samim.

strah pred porodom

Ne skrbite, niste edini. Gre za popolnoma naraven pojav, povezan s številnimi hormonskimi spremembami, ki se odvijajo v ženskem telesu. Več o tem, kako strah in stresne situacije čustveno vplivajo na nosečnico in plod v trebuščku, preberite na  https://veva.si/kako-strah-vpliva-na-porod/.

Od kod izvira strah pred porodom?

Strah je naravna reakcija, osnovni mehanizem za preživetje, ki se sproži kot odgovor na določene dražljaje iz okolja. Strah pred porodom je pogosto posledica neinformiranosti in nezaupanja vase ter lahko negativno vpliva na sam potek rojevanja. Negativna sporočila, ki si jih porodnica ustvari v mislih, vplivajo na njeno čustveno stanje, kar vpliva na raven hormonov v telesu in na otroka. Zagotovo ste že kdaj videli ali celo doživeli, da ste zaradi strahu otrpnili. Gre za fiziološki proces, kjer se arterije zožijo, zmanjša se pretok sveže krvi in hranil, ki so ključnega pomena za delovanje materničnih mišic. Maternični vrat se zapre, zaradi česar ženska pri rojevanju doživlja večje bolečine, prehod otroka iz maternice pa je otežen. Za lahek in manj boleč porod je zato bistvenega pomena, da je porodnica mirna, sproščena in pripravljena na rojstvo.

Kako ga odpraviti?

Največ, kar lahko naredite je, da se dobro informirate in pripravite. Veliko žensk strah pred porodom lajša s pomočjo pisanja dnevnika in zapisovanja svojih čustev in občutkov. Nekatere se poslužujejo zaupnega pogovora s prijateljico, po možnosti takšno, ki je rojevanje že opravila in lahko svojo izkušnjo deli iz prve roke.

strah pred porodom

Strah pred porodom lahko odpravi tudi dobra šola za starše, kjer bodoče starše poučijo o vsem, kar morajo vedeti in jih pripravijo na novo življenjsko vlogo. In verjemite, ne glede na to, kako dobro se pripravite, tisti kanček dvoma in negotovosti, ki je ostal v vas, je popolnoma normalen.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail