Že zelo dolgo je znano, da je gnojenje ključnega pomena za uspeh pri gojenju kulturnih rastlin, pravzaprav pa optimizacija sestave tal pomaga pri vseh vrstah vrtnarskih in poljskih projektov. Tudi na sodobnih kmetijah, morda celo takšnih, ki obsegajo večje obdelovalne površine, je dognojevanje pomembno opravilo, ki se ga splača dobro opraviti. Za to se običajno uporablja traktorski dognojevalec, za optimalno rast rastlin pa prilagojena gnojila.

Med običajnim gnojenjem in dognojevanjem seveda obstaja pomembna razlika. Medtem ko se gnojenje opravlja med pripravo površine na obdelavo, je dognojevanje običajno izvedeno v času, ko so rastline že posejane in uspevajo. Takrat je treba namreč v prst vnesti dodatna hranila, ki izboljšajo končni rezultat. Prav zato pa mora biti uporabljen primeren dognojevalec, ki ne bo ogrozil občutljivih rastlin.

Dognojevanje v kombinaciji z okopavanjem

Pogosto je dognojevalec kombiniran z drugimi funkcionalnostmi, saj je to zelo priročna rešitev in zmanjša količino dela, potrebno za uspešno kmetovanje na polju. Tako so na voljo okopalniki, ki imajo tudi funkcijo dognojevanja, torej s tem ubijemo dve muhi na en mah, pravzaprav še več. Že okopalnik ima več koristnih funkcij, v prvi vrsti seveda odstranjuje plevel in druge vsiljivce na njivi, nato pa poskrbi tudi za rahljanje zemlje, zračenje prsti in mešanje hranil. K temu doda dognojevalec še svojo funkcionalnost, če uporabimo namenska hranila za boljši rezultat. Takšna naprava ima dozator, ki ustrezno odmerja količino gnojila in ga samodejno dovaja v obdelovalno površino. Gre za zelo elegantno in učinkovito rešitev, ki pravzaprav ne zahteva posebnega dela. Tak okopalnik oziroma dognojevalec preprosto zapeljemo med vrstami rastlin, delo pa bo opravljeno kar samo – še posebej z napredno mehanizacijo, ki s kolesi pomaga pri krmiljenju in morda ponuja še druge uporabne funkcionalnosti.

Vsekakor je dognojevalec zelo dobrodošel dodatek v zbirki kmetijske mehanizacije za tiste, ki želijo svoje kmetijske površine docela izkoristiti in uživati v najboljšem možnem donosu pridelka.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail